- 1403/05/03 - 12:31
- زمان مطالعه : 3 دقیقه
- /ZsQS
تدابیر لازم جهت جلوگیری از گرمازدگی
گرمازدگی اگر چه نسبت به سایر موارد اورژانسی، شیوع کمی دارد و قابل درمان است اما در صورتی که درمان به هنگام آن به تعویق بیفتد میتواند خطرآفرین و منجر به مرگ فرد شود لذا آشنایی با علائم، عوارض و راهکارهای پیشگیری و درمان گرمازدگی با توجه به افزایش دما در سطح کشور امری ضروری است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: گرمازدگی زمانی ظاهر میشود که فرد، مدت زمان زیادی را در معرض نور آفتاب و یا دمای بالا قرار بگیرد و شدت آن بسته به میزان فعالیت بدنی، رطوبت از دست رفته و طول زمان قرار گرفتن در معرض گرما، میتواند از خفیف تا بسیار شدید متغیر باشد.
دکتر عباس آزادی افزود: رنگ پریدگی، عرق شدید، تهوع، اسهال و استفراغ، سردرد، گرفتگی عضلات، خستگی، ضعف، تشنگی شدید، سرگیجه، از دست دادن تمرکز، از جمله علایم گرمازدگی و عوارض رایج آن در فصل تابستان به شمار میرود.
وی ادامه داد: مادران باردار، افرادی دارای بیماریهای خاص، افراد با سابقه بیماری قلبی، بیماری انسدادی مزمن ریه، دیابت، کم آبی، چاقی و افراد با محدودیت حرکتی، نوزادان و کودکان، سالمندان و افراد ناتوان، بیماران مبتلا به فشار خون بالا و نیز کسانی که در محیطهای گرم فعالیت دارند، بیش از گروه های سنی دیگر در معرض خطر بالای ابتلا به اختلالات ناشی گرمازدگی در فصل تابستان قرار دارند.
دکتر آزادی در ادامه افزود: در نظر داشته باشید که گرمازدگی به درمان اورژانسی نیاز دارد چرا که اگر فرد درمان نشود میتواند منجر به تخریب مغز، قلب، کلیهها و ماهیچهها شود و هرچه درمان بیشتر به تعویق بیفتد، آسیب شدیدتر میشود و خطر به جا ماندن عوارض جدی یا مرگ افزایش مییابد.
دکتر آزادی با بیان این که گرمازدگی میتواند به سرعت در چند دقیقه یا به آرامی و در چند ساعت یا چند روز درمان شود، افزود: ممکن است بیمار در طول بهبودی احساس خستگی و ضعف داشته باشد که این یک وضعیت طبیعی است.
معاون درمان دانشگاه تأکید کرد: در صورتی که مجبور به ترک خانه هستید حتماً یک بطری آب یا شربتهای خانگی خنک همراه خود داشته باشید و از لباسهای نخی با رنگ روشن، کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید و در موارد گرمازدگی شدید، سریعاً فرد را به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید و با استفاده از تدابیر طب ایرانی سعی در پیشگیری و کاهش گرمازدگی داشته باشید.
پیشگیری از گرمازدگی با تدابیر طب ایرانی در فصل تابستان
تمام فصلها و تمام مواد غذایی از دیدگاه حکمای طب ایرانی، دارای طبع و مزاج خاصی هستند از این رو برای حفظ سلامت روان و جسم، آشنایی با طبع هر فصل و غذاهای مصرفی آن مهم است و البته در تابستان و هوای گرم ،اهمیت این موضوع بیشتر می شود.
با توجه به اینکه در طب ایرانی پیشگیری مقدم بر درمان است و به منظور حفظ سلامتی بدن و جلوگیری از گرمازدگی در این فصل توصیه می شود:
- از پرخوری، مصرف غذاهای سرخ کرده و کبابی و همین طور دیر هضم مثل آبگوشت، حلیم، کله پاچه، ماکارونی، سالاد الویه و همچنین غذاهایی با طعم خیلی تند، شور و شیرین پرهیز کنید.
- غذاهایی مانند آشهای ساده، سوپ های رقیق ، با گوشت و حبوبات کم، با چاشنیهای کمیترش مانند آلو بخارا، رب انار و غوره، میتوانند جایگزین مناسبی برای مواد غذایی یاد شده باشند.
- نوشیدنی هایی مانند شربت سکنجبین، آب لیمو، آب انار، تمر هندی، فالوده سکنجبین خیار، در کنار خوردن میوههای ترش و شیرین تابستانی مثل شاه توت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپ فروت و سبزیهایی همچون کاهو، کدو و خیار در این فصل توصیه میشود.
- کاهش فعالیت بدنی و استراحت در ساعات گرم روز ، انجام ورزش و فعالیت بدنی در ابتدای صبح توصیه می شود.
- پوشیدن لباسهای خنک کتانی، رنگ روشن، پنبهای و نخی و پرهیز از پوشیدن البسه نایلونی در فصل تابستان یکی از نکاتی است که افراد باید به آن توجه کنند.
- پرهیز از مصرف آبمیوه های با قند بالا
نظر دهید